Реальний кошторис ремонту ванної: мій досвід

In this forum we discuss specific motions.
One thread per motion.
Post Reply
Lindaoriet

Реальний кошторис ремонту ванної: мій досвід

Post by Lindaoriet »

Починаючи ремонт у ванній, ми, то спочатку думали, що це просто: купити плитку, сантехніку, знайти майстрів — і за два тижні все буде готово. Але як тільки ми почали заглиблюватися в деталі стало зрозуміло, що доведеться серйозно рахувати.

Ми швидко зіткнулися з тим, що підсумкова сума складається не лише з того, що написано на цінниках. Тому довелося вчитися на власному досвіді, і тепер я хочу розповісти про наші помилки.

Крок 1. Демонтажні роботи

Перше, про що часто забувають — це вартість демонтажу старого покриття, будівельний безлад та підготовчих робіт. Здавалося б, що тут можна заощадити, на практиці за зняття покриття зі стін, стяжки та труб доведеться заплатити окремо. Ми виділили на цей етап близько десятої частини всіх витрат, і не помилилися.

Чорнові роботи. Найнепомітніша, але найважливіша частина

Саме тут ховається левова частка бюджету. Мішки з сумішами, ґрунтовка — усе це потребує витрат, і чималих. Головна пастка — яскраві матеріали, а потім стає очевидно, що на цемент і штукатурку грошей уже не передбачено. Ми врахували це на самому початку.

Крок 3. Інженерні системи під штукатуркою

До укладання плитки, треба обов'язково зробити всю "начинку". Це той етап, на якому економити не можна — якщо щось трапиться аварія після того, як усе вже гарно, ремонт доведеться робити заново. Ми не пошкодували грошей, ніж планували, бо зробили додаткові розетки.

Чистові матеріали. Краса, яка потребує грошей

Найцікавіший етап закупівель! Але ми зрозуміли одну річ: не варто купувати все в одному магазині. Сантехніку вигідно замовляти в інтернеті, а для менш помітних зон придбати практичніший матеріал. Кран має бути надійним — якщо щось потече "з'їсть" всю економію.

Крок 5. Скільки коштує праця

Тут ціна залежить від складності. Художнє оздоблення, складний дизайн коштує додає до кошторису. Ми наймали бригаду за рекомендацією, і не схибили — вони на початку озвучили, скільки коштує усе по черзі. Але перед цим ми зібрали інформацію звідусіль, на спеціалізованих порталах. Чудові приклади кошторисів ми знайшли на moeselo.kr.ua, де були приклади готових кошторисів.

Етап шостий. Резервний фонд ремонту

Повірте, вони будуть завжди. То труба виявиться старішою. Ми свідомо заклали в бюджет "подушку безпеки", і це дозволило спокійно реагувати, коли потрібно було терміново щось міняти.

Підсумок

Справжній бюджет оновлення ванної — це не просто сума, ніж просто очевидні витрати. Це набір важливих деталей. Щоб уникнути помилок — зробити розрахунки з резервом, слухати тих, хто вже робив та бути допитливим. І, звісно, читати професійні блоги та сайти, де можна скористатися готовими розрахунками.
Post Reply